Zwemvijver en tuinpaviljoen
Berkenhof, Ulvenhout
Opgeleverd
Opdrachtgever: particulier
Constructeur: Tekenburo M. Bastiaansen
Aannemer: Kevin Vermeeren

Dit paviljoen met zwemvijver in de tuin van een villa in Ulvenhout is met precisie ingepast in een spits toelopende hoek van de kavel. De diepte van deze hoek is gebruikt om het programma met een sauna, doucheruimte en berging onder te brengen.

Het volume oogt daardoor eenvoudiger dan het daadwerkelijk is. De riante overkapping met haard richt zich op de tuin en de zwemvijver. Er is bewust voor gekozen om het paviljoen te laten verspringen ten opzichte van de symmetrie-as van de zwemvijver. Zo ontstaat ruimte om aan alle kanten rondom het zwembad te lopen, over afwisselend het gazon, de terrassen en de grindvelden. De houtconstructie van het paviljoen is afgewerkt in wit stucwerk en houten latten, in samenhang met de architectonische expressie van de villa.

 

In plaats van een zwembad met automatisch filtersysteem en chloorinstallatie, is bewust gekozen voor een zwemvijver met natuurlijke filter van lavasteen. Het water wordt met een eenvoudige pomp door het filterdeel geleid. Beide delen zijn gescheiden met een rij van staptegels over het water. De donkere afwerking van bodem en zijwanden zorgt voor een snellere opwarming van het water door de zon. De vijver is er om in te zwemmen, maar trekt daarnaast een specifiek ecosysteem aan van waterplanten, vogels, vissen, kikkers en insecten. Samen met de prettige verblijfsplek onder het paviljoen - uit de wind, in de schaduw of 's avonds bij de haard - biedt het ensemble zo een echte meerwaarde voor de tuin en de villa.